Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017


ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΖΩΤΟΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ




Όταν ένα ελαιόλαδο είναι «θολό» και εύπεπτο (δεν αφήνει μία αίσθηση βαριά λαδίλας) είναι πιθανότατα ψυχρής έκθλιψης (το θολό μειώνεται μετά από 2 με 3 μήνες).Η  θερμοκρασία  στον μαλακτήρα Τ3 = 28,3 C δεν θα μας δωσει ψυχρή έκθλιψη.Οι ελιές πρέπει να μπουν στον σπαστήρα σε θερμοκρασία κάτω των 18 βαθμών Κελσίου για αυτό και λέμε ότι μαζεύουμε ελιές δροσερές μέρες.Γιαυτό στην Νότια Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη που έχει ακόμη περισσότερη ζέστη όταν τον Οκτώβρη έχει 30 Κελσίου πρέπει οι ελιές να μπούνε σε ψυγείο ώστε να τις πάμε στο ελαιοτριβείο σε χαμηλή θερμοκρασία για να μπορέσουμε να κάνουμε ψυχρή έκθλιψη.Από την άνοδο της θερμοκρασίας στον σπαστήρα περιμένουμε να πάμε στον μαλακτήρα στους 24 βαθμούς Κελσίου,Από τον μαλακτήρα μέχρι το να πάρουμε το ελαιόλαδο απτον διαχωριστήρα περιμένουμε μια άνοδο θερμοκρασίας 2 με 3 βαθμούς άρα 24+3=27 C που θα πρέπει να έχει το λάδι μας αν το μετρήσουμε.Πρέπει να γίνουν σωστές ρυθμίσεις στο ντεκαντέρ για να βγει το ελαιόλαδο ποιο καθαρό.Αν δεν γίνουν ρυθμίσεις στο ντεκαντέρ πρέπει κατευθείαν να φιλτραριστεί το ελαιόλαδο για να μην βγάλει ελάττωμα.Αν όμως το ελαιοτριβείο είναι τριφασικό υπάρχει περίπτωση να μπει στο ντεκαντέρ και στον διαχωριστήρα ζεστό νερό το οποίο μπορεί να μας ανεβάσει την θερμοκρασία στο ελαιόλαδο πολύ περισσότερο απο τους 27 βαθμούς Κελσίου.




Αγουρέλαιο ποικιλίας Χαλκιδικής Αμφίσσης Κορωνέικης.Το αριστερά ελαιόλαδο που είναι διάφανο είναι θερμής έκθλιψης.Το δεξιά ελαιόλαδο που ειναι θολό είναι ψυχρής έκθλιψης.Το ψυχρής έχει εντονότερο άρωμα και γίνεται αντιληπτό από 50 πόντους κάτω από την μύτη.Το θερμής έκθλιψης γίνεται αντιληπτό από τους 30 πόντους κάτω από την μύτη.Το θερμής είναι ποιο σκούρο πράσινο και ποιο παχύρευστο ενώ το ψυχρής είναι ελαφρύτερο ποιο εύπεπτο και ποιο πικάντικο.Το ψυχρής έκθλιψης ελαιόλαδο διατηρεί όλα του τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα κατά την έκθλιψη.Τα αρώματα του ελαιολάδου είναι πτητικές ουσίες που σε ένα ελαιοτριβείο θερμής έκθλιψης  χάνεται ένα μέρος αυτών λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού.Τον καλύτερο καρπό ελιάς να έχεις τον ποιο καθαρό τον ποιο σωστά μαζεμένο κτλ κτλ αν δεν γίνει σωστή ελαιοποίηση καλό ελαιόλαδο δεν θα πάρεις.Θα πάρεις από μέτριο μέχρι χάλια- καμένο σχεδόν τηγανισμένο ελαιόλαδο.


Ελαιόλαδο = Φάρμακο

Το ελαιόλαδο περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων  καθώς και πληθώρα βιοδραστικών συστατικών όπως ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη  . Αυξάνει τα  επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης).OI πολυφαινόλες του ελαιολαδου προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες  και τις ελεύθερες ρίζες.Η ελιέ έχει περισσότερες πολυφαινόλες από το ελαιόλαδο όπως και τα φύλλα ελιάς επίσης περισσότερες.Το ελαιόλαδο προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις ,καρκίνο,αλτσχάιμερ,γήρανση δέρματος.Το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το αγουρέλαιο το οποίο περιέχει σύμφωνα με μελέτες τις διπλάσιες αντιοξειδωτικές ουσίες από ελαιόλαδο της ίδιας ποικιλίας ελιάς.Και αυτό,όπως και πολλά άλλα,είναι σχετικό γιατί ο αριθμός των αντιοξειδωτικών ενός ελαιολάδου εξαρτάται από το έδαφος,το μικροκλίμα και την ελαιοκομική χρονιά του ελαιώνα.Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα αγουρέλαιο έχει περισσότερα (τα διπλασια το λιγοτερο) αντιοξειδωτικά από το να βγάζαμε ένα απλό ελαιόλαδο στον ίδιο ελαιώνα.Οι ποιο πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές ειναι φρούτα,λαχανικά (κυρίως το ωμό λάχανο,το μαρούλι,ντομάτα εποχής,λεμόνι ,κρεμμύδι,σκόρδο,γαρύφαλλο,κανελα,ρόδι,αγουρέλαιο,καυτερές ελληνικές πιπεριές όχι τσίλι με μέτρο.Κουρκουμάς,μπρόκολα και οτιδήποτε βράζεται είναι δεύτερης κατηγορίας σε αντιοξειδωτικά.Στην Αμερική που έχουν και νομικές ευθύνες οι γιατροί σε περιπτώσεις που δεν θεωρούνται πολύ επικίνδυνες πρώτα προτείνουν σωστή διατροφή και άσκηση και μετά προχωράνε σε επεμβάσεις.Όχι άγχος βασικότατος παράγοντας μακροζωίας.










Βίκος αζωτοδεσμευτικό φυτό για προσθήκη αζώτου στον ελαιώνα μετά το φρεζάρισμά του μέσα στο χώμα.






Την ίδια περίπου δουλειά με τον βίκο στην καλλιέργεια ελιάς κάνουν τα αγριόχορτα όταν φρεζαριστούν μέσα στο έδαφος αλλά τα ψυχανθή είναι τα κατεξοχήν αζωτοδεσμευτικά οπότε προσφέρουν περισσότερο άζωτο κατά την ενσωμάτωση τους μέσα στο έδαφος.Με την ενσωμάτωση αγριόχορτων μέσα στο έδαφος θα δημιουργήσουμε οργανική ουσία εκεί που την χάνουμε εντελώς είναι με τα ζιζανιοκτόνα.Η προσθήκη κοπριάς δίνει φυσικά περισσότερη οργανική ουσία σε σχέση με την πράσινη κοπριά και 8 φορές περισσότερη οργανική σε σχέση με την κοπριά μας δίνουν οι λεοναρδίτες,απλά η κοπριά έχει και λιπαντικά στοιχεία.Ο λεοναρδίτης δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα μόνος του εκτός αν υπάρχουν ήδη θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.Για αυτό καλό είναι να εφαρμόζεται μαζί με κουτσουλιά για να πάρει τα θρεπτικά συστατικά της κουτσουλιάς και να τα δώσει στην ελιά.

Ο λεοναρδίτης όταν προστίθεται στην κοπριά αυξάνει τους ήδη υπάρχοντες μικροοργανισμούς της κοπριάς τρέφοντας τους μικρόοργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την αποδόμηση της και επίσης  υπεύθυνοι για την πρόσληψη των θρεπτικών που περιέχει η κοπριά από τις ρίζες.

Ή κουπρισέ με ή κούκισε με.

Η ενσωμάτωση του βίκου μέσα στο χώμα γίνεται μόλις ανθίσει.Εναλλακτικά για να μειώσουμε και τα έξοδα μας μπορούμε χωρίς να φρεζάρουμε να πετάξουμε τους σπόρους των ψυχανθών στο έδαφος και την άνοιξη να κόβουμε τα αγριόχορτα και τα ψυχανθή με την μεσινέζα.



ΚΟΠΡΙΑ



ΚΟΜΠΟΣΤ

Καλά θα ήταν μέσα στο κομπόστ να μην προσθέτουμε μελάσα γιατί προσελκύει τον δάκο.



Βομβίνος πάνω σε ανθισμένο βίκο.




Φύκια σε ελαιόδεντρα.


Οι ποιο αποδοτικές λιπάνσεις στην καλλιέργεια της ελιάς είναι η χημική,η κοπριά και το βόριο και ένα μυστικό.Οι αποδοτικότερες λιπάνσεις είναι συνήθως οι μίξεις πχ ένα από τα καλύτερα λιπάσματα είναι υγρό οργανικό από λεοναρδίτη πχ dynax με διαλυμένη ουρία μέσα του px amidas.Μια πολύ καλή συνταγή που θα απογειώσει τις ελιές σας δίνοντας μικροργανισμούς στο έδαφος (εφαρμόστε το με δική σας ευθύνη) είναι η εξής:σε μια δεξαμενή των 500 λίτρων βάζουμε 200 κιλα νερό συν 12,5 κιλά biosol και μια αεραντλία ενυδρείου να δουλεύει.Καλό θα ήταν το μίγμα να ανακατεύεται κάθε μέρα.Μετά από 5 με 7 μέρες είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Μισή ώρα πριν να ποτίσουμε τα ελαιόδεντρά μας προσθέτουμε 50 κιλά amidas ή nifert και 10 κιλά dynax και γεμίζουμε την υπόλοιπη δεξαμενή με νερό.Τώρα μπορούμε να ποτίσουμε.Η ουρία όταν προστίθεται σε κόκους  είναι καλύτερα να δίνεται σε τρεις διαφορετικούς μήνες (έτσι θα την πάρει σίγουρα η ελιά) αλλά αυτό είναι εφικτό μόνο αν έχεις λίγα ελαιόδεντρα.Το κομπόστ,τα ψυχανθή  και η ενσωμάτωση κλαδιών (προσοχή να μην ενσωματώνετε άρρωστα κλαδιά στο έδαφος) από κλαδέματα μέσα στο χώμα είναι δευτερεύουσης σημασίας .Τα ψυχανθή για να δώσουν αποτελέσματα πρέπει να εφαρμόζονται για συνεχόμενες χρονιές.Το κομπόστ θα μπορούσε να μην γίνει και καθόλου και η ενσωμάτωση των κλάδιων ας γίνεται κάθε χρόνο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδόσει την παραγωγικότητα ενός χημικού λιπάσματος.Για να πετύχουμε τιμές αζώτου καλίου κτλ στο έδαφος μας αντίστοιχες με της χημικής λίπανσης με κοπριά ψυχανθή ενσωμάτωση κλαδιών στο έδαφος θα χρειαστούμε περίπου πέντε χρόνια βιολογικής λίπανσης με πολύ μεγαλύτερο κοστολόγιο από αυτό της χημικής λίπανσης με χαμήλοτερες αποδόσεις αλλά με πιθανόν ελαφρώς καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου αν οι θρεπτικές ανάγκες του ελαιόδεντρου έχουν καλυφθεί από την οργανική λίπανση ή το πλούσιο έδαφος κάτι που δεν συμβαίνει συχνά.Η απορρόφηση της χημικής λίπανσης είναι καλύτερη όταν το έδαφος έχει και οργανική λίπανση.


Οι καλύτερες κοπριές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι :
1)  Κοτίσια αλλά τυποποιημένη για να μην είναι πολύ δυνατή και «καούν» τα ελαιόδεντρα.Και είναι η καλύτερη γιατί περιέχει το περισσότερο άζωτο (σαν να ρίχνεις χημικό λίπασμα) από όλες τις κοπριές το ποιο χρήσιμο θρεπτικό στοιχείο για την ελιά.Πάντως το ελαιόδεντρο χρειάζεται και άλλα στοιχεία άρα και άλλου είδους κοπριές.
2)  Αγελαδινή έχει τον ποιο μεγάλο όγκο και την περισσότερη οργανική ουσία.
3)  Προβατίσια.
4)Αλογίσια έχω ρωτήσει και ανθρώπους που έχουν άλογα.Ούτε αυτοί δεν ρίχνουν αλογίσια στα ελαιόδεντρα τους γιατί δεν έχει δύναμη η αλογίσια.
 Το ποια είναι η καλύτερη κοπριά ή ποιο χημικό λίπασμα έχει να κάνει με το είδος του εδάφους που έχετε με τις βροχοπτώσεις κτλ.Επίσης υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αρρωστήσουν τα ελαιόδεντρα από την κοπριά αν δεν είναι καλά χωνεμένη.Η κοπριά πιθανόν να περιέχει και ξυλοφάγα ή σκουλίκια επιζήμια για την ελιά.Την κοπριά όπως και το κομπόστ θα πρέπει να τα "γνωρίζουμε" να μην είναι αφημένα σε εξωτερικούς χώρους και έχουν χάσει μέρος των θρεπτικών τους από τις βροχές.

Οι κοπριές στην καλλιέργεια της ελιάς είναι καλύτερα να ενσωματωθούν μέσα στο χώμα από το να παραμείνουν στην επιφάνεια και να εφαρμόζονται τουλάχιστον μία φορά καθε τρία ή κάθε τέσσερα χρόνια.Πάντως ένα μυστικό αντί να ρίξετε πχ 10 κιλά κοπριά σε μία ελιά και να ξαναρίξετε μετά από τρία χρόνια θα δείτε καλύτερα αποτελέσματα αν ρίξεται 6 κιλά την 1η χρονιά 2 κιλά την 2η και 2 κιλά την 3η χρονιά γιατί έτσι διατηρείται το έδαφος μικροβιακά ποιο ζωντανό.







Σπαστήρας ελαιοτριβείου








Ελαιοτριβείο μαλακτήρες.


Λάστιχα μεταφοράς ελαιοπάστας χωρίς πλαστικοποιητές


Ελαιοτριβείο διαχωριστήρας.



ΠΩΣ ΚΛΑΔΕΥΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΛΙΑ












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου