ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
OLIVE POEM
Eladion
Ταξιάρχες Δράμας λοιπόν 400 υψόμετρο αν θυμάμαι καλά 50% Πικουάλ με 30% Μεγάρων και 20% Χαλκιδικής
Φρουτώδες 5,8
Πικρό 4 με 4,5 δεν είναι ενοχλητικό το πικρό παρόλο που είναι εντονο
Πικάντικο 5,7 εδώ σε πιάνει βήχας
Παρόλο που είναι όλα έντονα δεν είναι ενοχλητικό το ελαιόλαδο.Εχεις μεγάλη πολυπλοκότητα 8 στην μύτη δίνει χόρτα,φύλλα ελιάς,βότανα,έντονα σκούρα πράσινα,λίγο κανέλα και φύλλα από εσπεριδοειδη
Και στο στόμα χόρτα,ρόκα,πιπέρι και βότανα
Οι εντάσεις σε φρουτώδες πικρό και πικάντικο είναι ενδεικτικές επειδή μεγάλο ρόλο παίζει η τοποθεσία του ελαιώνα και ο μήνας συγκομιδής
Φρουτώδες 3,5-5,5
Πικρό 3-4
Πικάντικο 3-5
ΑΓΟΥΡΟΜΑΝΑΚΙ
εκλεκτό ελαιόλαδο με ιδιαίτερα έντονο άρωμα και λεπτή επίγευση.Είναι δύσκολο να βρούμε ελαιόλαδο μόνο από Αγουρομάνακο γιατί οι περισσότεροι ελαιώνες είναι μικτοί δηλαδή έχουν πολλές ποικιλίες μέσα τους.Πολλοί νομίζουν ότι το Αγουρομάνακο και το Μανάκι ότι είναι η ίδια ποικιλία κάτι που δεν ισχύει.Το Αγουρομάνακο είναι αρωματικότερο με ποιο φρουτένια γεύση από το Μανάκι.Το Αγουρομάνακο έχει ποιο πολλά πικρά και πικάντικα σε σχέση με το Μανάκι.Το Μανάκι είναι παραγωγικότερο και μαζεύεται ποιο εύκολα (δεν μαγκώνει το χτένι στα φύλλα) από το Αγουρομάνακο για αυτό και προτιμάνε να φυτεύουν Μανάκι.Τα μανάκια έχουν ποιο λουλουδάτα αρώματα.Το αγουρομάνακο είναι μεσόκαρπη ποικιλία που αργεί να αλλάξει χρώμα ο καρπός του γιαυτό και λέγεται αγουρομάνακο.Τα μανάκια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο κυκλοκόνιο.
Οργανοληπτική ανάλυση
Φρουτώδες 5-6
Πικρό 1-2
Πικάντικο 2-4 χόρτα,ντομάτα,μπανάνα και στο στόμα χόρτα,πιπέρι και ρόκαΠολυπλοκοτητα 5
ΜΑΚΡΗΣ ή ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
δίνει ελαιόλαδο εκλεκτής ποιότητας είναι μια ιδιαίτερη περιοχή που ενώ δεν έχει υψόμετρο δίνει πολύ καλό ελαιόλαδο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή (ψυχροί άνεμοι που κατεβαίνουν από Ουκρανία στην περιοχή της δυτικής Θράκης) με πολύ έντονο φρουτώδες και μεγάλη πολυπλοκότητα αλλά χαμηλές πολυφαινόλες.Μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν μια μίξη (blend) Κορωνέικης (που έχει υψηλές πολυφαινόλες) με Μάκρης.Έτσι ανακατεύουν οι Ισπανοί την Arbequina που δεν έχει πολυφαινόλες με την Picual που έχει για να δώσουν ένα μίγμα με οξειδωτική σταθερότητα.Το μέλλον ανήκει στα blend ελαιολάδου.Blend από 2 ποικιλίες ή βαριά βαριά 3 με 4 ποικιλίες.Όσες ποιο πολλές ποικιλίες τόσο ποιο πολλές γνώσεις απαιτούνται.Από 4 και πάνω ποικιλίες μπερδεύονται οι γεύσεις τα αρώματα και συνήθως δεν είναι τόσο καλό το αποτέλεσμα.Τα μικρά δέντρα Μάκρης δεν αναπτύσονται γρήγορα.Η Μαρώνειας είναι η ίδια ποικιλία με την Μάκρης.Το ελαιόλαδο Μάκρης είναι η αδυναμία των Ελλήνων γευσιγνωστών.
Οργανοληπτική ανάλυση
Φρουτώδες 4,5-6
Πικρό 1-2
Πικάντικο 1-2,5 έχω συναντήσει και με πικάντικο 4,5 σπάνιο τόσο υψηλό για αυτή την ποικιλίαΣτην μύτη δίνει χόρτα,φύλλο ελιάς και ντομάτα στο στόμα δίνει πράσινο αμύγδαλο,χόρτα,πιπέρι και ρόκα πολύ καλή πολυπλοκότητα 6 διαφορετικά πράγματα
Οργανοληπτική ανάλυση
Φρουτώδες 5-6
Πικρό 1-2
Πικάντικο 2-4
δίνει ελαιόλαδο εκλεκτής ποιότητας είναι μια ιδιαίτερη περιοχή που ενώ δεν έχει υψόμετρο δίνει πολύ καλό ελαιόλαδο λόγω χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή (ψυχροί άνεμοι που κατεβαίνουν από Ουκρανία στην περιοχή της δυτικής Θράκης) με πολύ έντονο φρουτώδες και μεγάλη πολυπλοκότητα αλλά χαμηλές πολυφαινόλες.Μια πολύ καλή ιδέα θα ήταν μια μίξη (blend) Κορωνέικης (που έχει υψηλές πολυφαινόλες) με Μάκρης.Έτσι ανακατεύουν οι Ισπανοί την Arbequina που δεν έχει πολυφαινόλες με την Picual που έχει για να δώσουν ένα μίγμα με οξειδωτική σταθερότητα.Το μέλλον ανήκει στα blend ελαιολάδου.Blend από 2 ποικιλίες ή βαριά βαριά 3 με 4 ποικιλίες.Όσες ποιο πολλές ποικιλίες τόσο ποιο πολλές γνώσεις απαιτούνται.Από 4 και πάνω ποικιλίες μπερδεύονται οι γεύσεις τα αρώματα και συνήθως δεν είναι τόσο καλό το αποτέλεσμα.Τα μικρά δέντρα Μάκρης δεν αναπτύσονται γρήγορα.Η Μαρώνειας είναι η ίδια ποικιλία με την Μάκρης.Το ελαιόλαδο Μάκρης είναι η αδυναμία των Ελλήνων γευσιγνωστών.
Οργανοληπτική ανάλυση
Φρουτώδες 4,5-6
Πικρό 1-2
Πικάντικο 1-2,5 έχω συναντήσει και με πικάντικο 4,5 σπάνιο τόσο υψηλό για αυτή την ποικιλία
ΑΜΦΙΣΣΗΣ
Μία ποικιλία που δύσκολα βγάζεις καλό ελαιόλαδο αλλά αν το καταφέρεις πολύ πολύ δύσκολα θα μπορέσει μία άλλη ποικιλία να το ανταγωνιστεί σε ποιότητα!!!Καταπληκτική ποικιλία και κύριως στα ορεινά δίνει τα καλύτερα της ελαιόλαδαΦρουτώδες 5 με 5,5Πικρό 3,5 με 4Πικάντικο 4,5 με 5
ΚΟΛΟΒΗ
πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο.Σε σχέση με της Μάκρης και την Αδραμυττινή το ελαιόλαδο της Κολοβής έχει περισσότερο πικρό και πικάντικο.Ιδανική για σαλάτες.
Φρουτώδες 4,5-5,5
Πικρό 1-3
Πικάντικο 1-4,5
ΑΔΡΑΜΥΤΤΙΝΗ
πολύ καλό ελαιόλαδο
ΤΣΑΜΠΙΔΟΛΙΑ Ένα καταπληκτικό ελαιόλαδο από τα καλύτερα ελληνικά και ξένα ελαιόλαδα που έχουμε δοκιμάσει.Έχει δυνατές εντάσεις χωρίς να γίνονται ενοχλητικές.Φρουτώδες 5,5 με 5,7Πικρό 4,5 θα μπορούσαμε να δώσουμε και λίγο παραπάνω.Πικάντικο 5,5 επίσης θα μπορούσαμε να δώσουμε και λίγο παραπάνω.Δίνει πράσινα χόρτα,πράσινο αμύγδαλο,κοτσάνι ντομάτας,αγγινάρα,φύλλο ελιάς.Και στο στόμα δίνει πιπέρι,ρόκα και αγγινάρα.Μεγάλη πολυπλοκότητα 8.
ΤΣΟΥΝΑΤΗ ή ΑΘΗΝΟΛΙΑ η μικρόκαρπη
Πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο.Θέλει ψύχος τον χειμώνα για να καρποφορήσει.Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης χειμερινού κρύου στην Κρήτη έχουν αρχίσει να τις αντικαθιστούν.Στην Κρήτη για το σπίτι κρατούσαν το ελαιόλαδο της Τσουνάτης όχι της Κορωνέικης.Υπάρχουν χρονιές που η Τσουνάτη δίνει καλύτερο ελαιόλαδο από την Κορωνέικη αλλά υπάρχουν και χρονιές όπου η Κορωνέικη δίνει καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο από την Τσουνάτη λόγω καιρικών και άλλων συνθηκών.Υπάρχουν και χρονιές (που δεν είναι λίγες) που η Χαλκιδικής ή άλλες ποικιλίες δίνουν καλύτερα ελαιόλαδα από αυτό της Κορωνέικης.Μη σας φαίνεται παράξενο αυτό.Η τσουνάτη είναι η μία από τις 3 ελληνικές ποικιλίες που δίνουν ελαιόλαδα με ποιο έντονο γευσιγνωστικά φρέσκο γρασίδι.Οι άλλες δύο είναι η Κορωνέικη και η Χαλκιδικής αν είναι άγουρη.
Φρουτώδες 4-5,5
Πικρό 3-4
Πικάντικο 4
ΛΙΑΝΟΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
καλό ελαιόλαδο οργανοληπτικά είναι ένα ιδιαίτερο ελαιόλαδο και άριστο ως φάρμακο για την υψηλή ελαιοκανθάλη του.Έχει γεύση έντονο πικραμύγδαλο και φυστίκι Αιγίνης.Χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι στην μύτη η κανέλα.Επίσης δίνει χόρτα,βότανα και στο στόμα χόρτα,φύλλο ελιάς,πιπέρι και κανέλα.Πολυπλοκοτητα 7. Μαζεμένο νωρίς δίνει έντονα πικρά πικάντικα και κατά συνέπεια μεσαίο φρουτώδες.
Φρουτώδες 4 ως 4,5
Πικρό 4
Πικάντικο 4,5-6
ΜΑΝΑΚΙ
πολύ καλό ελαιόλαδο με έντονα αρώματα.Θέλει προσοχή στην ελαιοποίηση και στην αποθήκευση δύσκολα βρίσκεις σωστά χαρακτηριστικά λόγω λαθών.Τα μπόλια της δεν είναι τόσο φιλότιμα για σταθερή παραγωγή.
ΘΡΟΥΜΠΟΛΙΑ
Πολύ καλό ελαιόλαδο
ΛΕΥΚΟΛΙΑ ΣΕΡΡΩΝ
πολύ καλό ελαιόλαδο
ΓΑΛΑΝΗ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥ
πολύ καλό ελαιόλαδο λίγο αρωματικότερο απο της Χαλκιδικής.Η Γαλανή ειναι ηπιοτερο απο της Χαλκιδικής
Φρουτωδες 5,3Πικρο 3,5Πικαντικο 5,3Στην μυτη δινει χορτα,πρασινο κοτσανι,πρασινη μπανανα,ντοματα και στο στομα δινει χορτο,πιπερι.ροκα και ντοματα.Πολυπλοκοτητα 6.
πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο.Σε σχέση με της Μάκρης και την Αδραμυττινή το ελαιόλαδο της Κολοβής έχει περισσότερο πικρό και πικάντικο.Ιδανική για σαλάτες.
Φρουτώδες 4,5-5,5
Πικρό 1-3
Πικάντικο 1-4,5
ΑΔΡΑΜΥΤΤΙΝΗ
πολύ καλό ελαιόλαδο
Πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο.Θέλει ψύχος τον χειμώνα για να καρποφορήσει.Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της έλλειψης χειμερινού κρύου στην Κρήτη έχουν αρχίσει να τις αντικαθιστούν.Στην Κρήτη για το σπίτι κρατούσαν το ελαιόλαδο της Τσουνάτης όχι της Κορωνέικης.Υπάρχουν χρονιές που η Τσουνάτη δίνει καλύτερο ελαιόλαδο από την Κορωνέικη αλλά υπάρχουν και χρονιές όπου η Κορωνέικη δίνει καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο από την Τσουνάτη λόγω καιρικών και άλλων συνθηκών.Υπάρχουν και χρονιές (που δεν είναι λίγες) που η Χαλκιδικής ή άλλες ποικιλίες δίνουν καλύτερα ελαιόλαδα από αυτό της Κορωνέικης.Μη σας φαίνεται παράξενο αυτό.Η τσουνάτη είναι η μία από τις 3 ελληνικές ποικιλίες που δίνουν ελαιόλαδα με ποιο έντονο γευσιγνωστικά φρέσκο γρασίδι.Οι άλλες δύο είναι η Κορωνέικη και η Χαλκιδικής αν είναι άγουρη.
Φρουτώδες 4-5,5
Πικρό 3-4
Πικάντικο 4
καλό ελαιόλαδο οργανοληπτικά είναι ένα ιδιαίτερο ελαιόλαδο και άριστο ως φάρμακο για την υψηλή ελαιοκανθάλη του.Έχει γεύση έντονο πικραμύγδαλο και φυστίκι Αιγίνης.Χαρακτηριστικό της ποικιλίας είναι στην μύτη η κανέλα.Επίσης δίνει χόρτα,βότανα και στο στόμα χόρτα,φύλλο ελιάς,πιπέρι και κανέλα.Πολυπλοκοτητα 7.
Φρουτώδες 4 ως 4,5
Πικρό 4
Πικάντικο 4,5-6
πολύ καλό ελαιόλαδο με έντονα αρώματα.Θέλει προσοχή στην ελαιοποίηση και στην αποθήκευση δύσκολα βρίσκεις σωστά χαρακτηριστικά λόγω λαθών.Τα μπόλια της δεν είναι τόσο φιλότιμα για σταθερή παραγωγή.
Πολύ καλό ελαιόλαδο
πολύ καλό ελαιόλαδο
πολύ καλό ελαιόλαδο λίγο αρωματικότερο απο της Χαλκιδικής.Η Γαλανή ειναι ηπιοτερο απο της Χαλκιδικής
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ένα ελαιόλαδο που αν το συνηθίσεις δύσκολα το αλλάζεις και μία από τις καλύτερες ελληνικές ποικιλίες ελαιολάδου.Το αγαπημένο μου ελαιόλαδο τι να κάνουμε με αυτό μεγάλωσα!!!Πολλοί νότιοι παραγωγοί το υποτιμάνε χωρίς ούτε καν να το έχουν δοκιμάσει.Από την στιγμή που το ελαιόλαδο Χαλκιδικής έχει βγει 4ο στο Mario Solinas τον ποιο δύσκολο διαγωνισμό παγκοσμίως η ποικιλία έχει αποδείξει την αξία της.Είναι μία ποικιλία που θέλει αρκετή λίπανση και πότισμα για να αποδόσει και κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες.Υπάρχουν χονδροελιές Χαλκιδικής (ανάλογα με τα μπόλια και το ριζικό σύστημα τεστ dna) που δίνουν ισορροπημένο αγουρέλαιο δηλαδή το φρουτώδες τους δεν έχει μεγάλη απόκλιση από το πικρό και το πικάντικο.Τα ισορροπημένα ελαιόλαδα είναι ποιο ευχάριστα στην γεύση.Υπάρχουν και χονδροελιές Χαλκιδικής που δίνουν πολύ δυνατά πικρά και πικάντικα πάνω από 5 αυτά τα ελαιόλαδα κερδίζουν τα βραβεία.
Οργανοληπτική ανάλυση
Φρουτώδες 4,5-5,5
Πικρό 3-4
Πικάντικο 3,5-5Γρασίδι,πράσινο αμύγδαλο,βότανα,φύλλο ελιάς και στο στόμα πιπέρι,λίγα βότανα και πράσινα χόρταΠολυπλοκότητα 6Μαζεμένη Σεπτέμβριο μπορεί να δώσει και πικάντικο 7.
ΝΕΜΟΥΤΙΑΝΑΜία από τις καλύτερες ελληνικές ποικιλίες για ελαιόλαδο μία ποικιλία πολύ ολοκληρωμένη που τα έχει όλα και φρουτώδες και πικρό και πικάντικο Φρουτώδες 5,5 με 6 πικρό 4,5 πικάντικο 5,8 με 6 Στην μυτη δινει χορτα,πρασινο αμυγδαλο, αγγιναρα,πρασινο κοτσανι και ντοματα
και στο στομα δινει χορτα πιπερι ροκα και αγγιναραΠολυπλοκοτητα 7
ΜΕΓΑΡΩΝΆλλη μία ποικιλία που δυστύχως πολλοί παραγωγοί κυρίως παραγωγοί κορωνέικης εσφαλμένα την υποτιμάνε.Έχω δοκιμάσει ορεινό ελαιόλαδο 500 με 600 υψόμετρο Μεγάρων από τον Χάραδρο Αρκαδίας.Πολύ πολύ ωραιό ελαιόλαδο με έντονο φρουτώδες και μεγάλη πολυπλοκότητα 5.φρουτώδες 5 με 5,5πικρό 4πικάντικο 5
ΜΑΥΡΟΛΙΑΦρουτώδες 4 Πικρό 3,5 Πικάντικο 4,5Στην μύτη χόρτα,βόταναΣτο στόμα χόρτα και πιπέρι.Πολυπλοκοτηα 3 το συγκεκριμένο δείγμα.
Περιμένουμε τον Έλληνα που θα ανακαλύψει την Μαλαγουζιά του ελληνικού ελαιολάδου
ΑΓΡΙΕΛΙΑ
από μόνο του δεν υπερέχει δεν έχει καλή ισορροπία ανάμεσα στο πικρό πικάντικο και στο φρουτώδες.Είναι εξαιρετικό να δουλευτεί σε blends μαζί με άλλα ελαιόλαδα.
ITRANA
Εδώ οφείλω να κάνω μία αναφορά στην αγαπημένη μου ξένη ποικιλία την Ιταλική ποικιλία ITRANA και στον σπουδαίο παραγωγό Quattrociocchi Americo.Είναι η υπέρτατη ποικιλία για αυτούς που τους αρέσουν τα πράσινα παύλα γρασίδι ελαιόλαδα.Ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα που έχουμε δοκιμάσει με μεγάλη πολυπλοκότητα πραγματικά πάρα πολύ καλό άξια κερδίζει τα βραβεία!!!
Φρουτώδες 6Πικρό 4,2 με 4,5Πικάντικο 5 με 5,5
Έντονο πράσινο,αγγινάρα,μπανάνα άγουρη,πράσινο μήλο,πράσινο αμύγδαλο και ρόκαΚαι στο στόμα πιπέρι ,αμύγδαλο,ρόκα,χόρτα και πράσινη μπανάναΠολυπλοκότητα 8επίσης ενώ το πικρό και το πικάντικο είναι πολύ έντονα εξακολουθεί το ελαιόλαδο να είναι ευχάριστο κάτι που δεν ισχύει σε άλλες ποικιλίες με έντονο πικρό και πικάντικο
CORATINA Φρουτώδες 4,8Πικρό 3,8Πικάντικο 5χόρτα,ρόκα,φύλλο ελιάςΠολυπλοκότητα 3
Γενικα όσο πιο βόρεια καλλιεργείται η ελιά τόσο ποιο έντονα φρουτώδη έχουμε πχ στην Κροατία φρουτώδες 6+ και όσο πιο νότια τόσο αυξάνονται τα πικρά και τα πικάντικα.Στους ελαιώνες που είναι σε έρημο εκεί αυξάνονται πάρα πολύ οι πολυφαινόλες.
ARBEQUINA Φρουτώδες 5Πικρό 4Πικάντικο 4,8Στην μύτη πράσινα χόρτα ,φύλλα ελιάς,κοτσάνι ντομάτας,αγγινάρα και στο στόμα δίνει χόρτα και πιπέρι και ρόκαΠολυπλοκότητα 6
HOJIBLANCAΦρουτώδες 6,5 είναι ότι ποιο δυνατό έχω δοκιμάσει σε φρουτώδες Πικρό 3,5 Πικάντικο 5,5 με διάρκεια Στην μύτη δίνει σκούρο χόρτο,αγγινάρα,φύλλο ελιάς ίσως λίγο μήλο,βότανα Στο στόμα δίνει ρόκα,χόρτα και πιπέρι.Πολυπλοκότητα 7
CASALIVAΦρουτώδες 5 Πικρό 4 Πικάντικο 5,8 με 6 και με διάρκεια Ποιο φρέσκο στην μύτη πράσινο αμύγδαλο,κοτσάνι,λίγο ξύλο κανέλας Στο στόμα γρασίδι,πράσινο αμύγδαλο και πιπέρι.Πολυπλοκότητα 5
Blend 70% Picual+20% Πετροελιά Σερρών+10% ArbequinaΠικρό 4Πικάντικο 5Στην μύτη δίνει χόρτα,πράσινο αμύγδαλο,κοτσάνι ντομάτας,πράσινο μήλο και αγγινάραΣτο στόμα δίνει χόρτα,πιπέρι,βότανα και αγγινάρα.Πολυπλοκότητα 7
LECCINOΠικρό 3Πικάντικο 4Στην μύτη δίνει χόρτα,πράσινα λαχανικά,λίγο άρωμα από άνθη εσπειριδοειδών.Στο στόμα δίνει χόρτακαι πιπέρι.Πολυπλοκότητα 4
FrantoioΦρουτώδες 4,5Πικρό 3Πικάντικο 4,5Στην μύτη δίνει χόρτα,βότανα,κανέλα,και στο στόμα δίνει πιπέρι και κανέλα.Πολυπλοκότητα 4
TONDA IBLEAΦρουτώδες 4,8Πικρό 3,5Πικάντικο 4,8Στην μύτη δίνει χόρτα,βότανα,πράσινο αμύγδαλο.Στο στόμα δίνει χόρτα και πράσινο πιπέρι.Πολυπλοκότητα 4.
BIANCOLILLA
Φρουτώδες 4,8Πικρό 4Πικάντικο 5Στην μύτη δίνει χόρτα,βότανα,φύλλο ελιάς.Στο στόμα δίνει χόρτα και πιπέρι.Πολυπλοκότητα 4.
PICUAL
Φρουτωδες 5,8Πικρο 4,5Πικαντικο 5,5Στην μύτη δίνει γρασίδι,πράσινο αμύγδαλο,αγγινάρα,κοτσάνι ντομάτας,και βότανα.Στο στόμα δίνει πιπέρι,αγγινάρα,βότανα και πράσινα χόρτα.Πολυπλοκότητα 6 επειδή το γρασίδι στην μύτη και τα πράσινα χόρτα στο στόμα είναι το ίδιο.Πολύ ωραίο ελαιόλαδο.
Blend ελαιολαδα απο Ίστρια Κροατίας ποικιλίες BUZA,CARBONAZZA,ISTRIAN BIANCHERA,ROSIGNOLA,MORASOLA.
Φρουτώδες 4,8Πικρό 4Πικάντικο 5Στην μύτη δίνει χόρτα,αγγινάρα,βότανα,κόκκινα φρούτα.Στο στόμα δίνει χόρτα,πιπέρι,και ρόκα.Πολυπλοκότητα 6 ΚΑΙ ΕΙΔΟΜΕΝ..
Τα περισσότερα ελληνικά ελαιόλαδα έχουν ενα φρουτώδες μέχρι 5 λιγότερα έχουν ένα φρουτώδες από 5 μέχρι 6 και ελάχιστα πάνω από 6 όπως μετράνε οι Ισπανοί
Ένα ελαιόλαδο που αν το συνηθίσεις δύσκολα το αλλάζεις και μία από τις καλύτερες ελληνικές ποικιλίες ελαιολάδου.Το αγαπημένο μου ελαιόλαδο τι να κάνουμε με αυτό μεγάλωσα!!!Πολλοί νότιοι παραγωγοί το υποτιμάνε χωρίς ούτε καν να το έχουν δοκιμάσει.Από την στιγμή που το ελαιόλαδο Χαλκιδικής έχει βγει 4ο στο Mario Solinas τον ποιο δύσκολο διαγωνισμό παγκοσμίως η ποικιλία έχει αποδείξει την αξία της.Είναι μία ποικιλία που θέλει αρκετή λίπανση και πότισμα για να αποδόσει και κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες.Υπάρχουν χονδροελιές Χαλκιδικής (ανάλογα με τα μπόλια και το ριζικό σύστημα τεστ dna) που δίνουν ισορροπημένο αγουρέλαιο δηλαδή το φρουτώδες τους δεν έχει μεγάλη απόκλιση από το πικρό και το πικάντικο.Τα ισορροπημένα ελαιόλαδα είναι ποιο ευχάριστα στην γεύση.Υπάρχουν και χονδροελιές Χαλκιδικής που δίνουν πολύ δυνατά πικρά και πικάντικα πάνω από 5 αυτά τα ελαιόλαδα κερδίζουν τα βραβεία.
Οργανοληπτική ανάλυση
Φρουτώδες 4,5-5,5
Πικρό 3-4
Πικάντικο 3,5-5
από μόνο του δεν υπερέχει δεν έχει καλή ισορροπία ανάμεσα στο πικρό πικάντικο και στο φρουτώδες.Είναι εξαιρετικό να δουλευτεί σε blends μαζί με άλλα ελαιόλαδα.
Εδώ οφείλω να κάνω μία αναφορά στην αγαπημένη μου ξένη ποικιλία την Ιταλική ποικιλία ITRANA και στον σπουδαίο παραγωγό
Τερουάρ ελαιολάδου
Το τερουάρ ειναι ένα σύνολο κλιματικών και εδαφικών παραγόντων και ειδικών χαρακτηριστικών της περιοχής (παρουσία υδάτων ,ποταμιών, δασών, ηλιακής ακτινοβολίας, χλωρίδας και πανίδας, εδάφους,υψομέτρου,ποικιλίας), που καθορίζει τα χαρακτηριστικά των γεωργικών προϊόντων.
Τα μεγάλα προιόντα όπως τα καλύτερα κρασιά του κόσμου ή τα μεγάλα ελαιόλαδα δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα καλλιέργειας του ανθρώπου αλλά της φύσης.Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που είναι υπεύθυνη εξολοκλήρου η φύση για να έρθει η αριστεία σε ένα προιόν. Αυτοί λέγονται εξωτερικοί παράγοντες όπου δεν μπορεί να επέμβει ο άνθρωπος.Η συγκεκριμένη περιοχή, το έδαφος, το μικροκλίμα, η θερμοκρασία, η σχετική υγρασία και το υψόμετρο παίζουν το ρόλο τους στην απόκτηση ενός έξτρα παρθένου ελαιολάδου με οργανοληπτικά χαρακτηριστικά διαφορετικά από τα υπόλοιπα. Τα ελαιόδεντρα είναι ηλικίας 100 εώς 600 χρόνων βρίσκονται σε μια άνυδρη ξερή και ψυχρή πλαγιά του βουνού που δεν ποτίζεται εδώ και αιώνες.Το άγονο ασβεστολιθικό έδαφος της περιοχής, η απουσία νερού, οι μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας κάνουν τα ελαιόδεντρα να δέχονται έντονο στρες και να προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτό το εδαφικό περιβάλλον για να επιβιώσουν με αποτέλεσμα να πάνε τις ρίζες του βαθιά, να ποτίζονται υπογείως από τις φυσικές πηγές του όρους και να συλλέγουν ιχνοστοιχεία από το υπέδαφος. Τα ελαιόδεντρα αυτά αντέχουν σε συνθήκες στρες είναι χαμηλής απόδοσης σε ελιές και έχουν συμπυκνωμένα σάκχαρα στους καρπούς τους.Μια υψηλότερη απόδοση θα μείωνε δραματικά την ποιότητα του προϊόντος τους. Η βέλτιστη στιγμή για τη συλλογή της ελιάς στους ελαιώνες είναι τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, αυτό συμβαίνει στις αρχές Οκτωβρίου ένα μήνα πιο νωρίς ,γιατί η ωρίμανση στους ελαιώνες είναι πιο αργή λόγου του ψυχρού κλίματος.
Ένας από τους σημαντικότερους εξωτερικούς παράγοντες είναι η διαφορά θερμοκρασίας μέρας και νύχτας:Η διακυμάνσεις τις θερμοκρασίας ανάμεσα σε μέρα και νύχτα στην περιοχή είναι μεγάλες.Στην πλαγιά ο ήλιος πέφτει το χειμώνα στις 3 το μεσημέρι.Ο προσανατολισμός του ελαιώνα είναι προς το βουνό με αποτέλεσμα ο ελαιώνας να εκμεταλλεύεται το μικροκλίμα της περιοχής. Έτσι, τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, ο κρύος αέρας ρέει προς τα κάτω και συγκεντρώνεται σε χαμηλά σημεία ακριβώς όπως το νερό ρέει κάτω από το λόφο. Τις χειμωνιάτικες νύχτες, μερικές πλαγιές μπορεί έχουν έως και 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με γειτονικές πλαγιές.
Ένα πολύ μεγάλο εύρος θερμοκρασίας σημαίνει ότι η ελιά θα παράγει μεγαλύτερη ποσότητα σακχάρων.
Τα σάκχαρα δημιουργούνται από την φωτοσύνθεση του φυτού.Όσο μεγαλύτερη φωτοσυνθετική δρατηριότητα έχουμε τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ποσότητα σακχάρων.Για να έχουμε μεγάλη φωτοσυνθετική δραστηριότητα θα πρέπει την νύχτα να έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε τα ελαιόδεντρα να κοιμούνται και να ξεκουράζονται.Αυτό σημαίνει ότι τα θα έχουμε μεγαλύτερη φωτοσυνθετική δραστηριότητα κατα την διάρκεια της μέρας.Τα σάκχαρα που παράγει η ελιά κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν αναπνέουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και με αυτόν τον τρόπο, το φυτό παράγει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε σάκχαρα.
Στην πραγματικότητα, τι γίνεται αν γνωρίζατε ότι μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο παράγονται από μερικά από τα φτωχότερα εδάφη που μπορεί να φανταστεί κανείς;
Εάν φυτεύετε ελαιόδενδρα δίπλα σε ένα ποτάμι ή σε θάλασσα σε θρεπτικό πλούσιο έδαφος, αναπτύσσουν αυτό που αποκαλούμε «σύνδρομο τεμπέλης». Απορροφούν όλο το νερό για να μεγαλώσουν τα φύλλα τους και παρόλο που οι καρποί φαίνονται παχουλοί, ζουμεροί και νόστιμοι, η πραγματική αλήθεια είναι ότι είναι απλά υπερκορεσμένοι με νερό.
Γιατί το φτωχό έδαφος δημιουργεί μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο;
Τα ελαιόδενδρα αντί να εστιάζουν την προσοχή τους στα φύλλα , ωθούν τις ρίζες τους βαθιά στο έδαφος αναζητώντας περισσότερα θρεπτικά συστατικά και νερό. Η υπόλοιπη ενέργειά τους πηγαίνει κατευθείαν στον καρπό.Επιπλέον, επειδή οι ρίζες πέφτουν βαθιά, μπορούν να ληφθούν μεταλλικά στοιχεία που είναι διαφορετικά από το επιφανειακό έδαφος, και λόγω αυτών των ορυκτών, το ελαιόλαδο που παράγεται έχει μια γεύση που δεν την έχει κανένα άλλο.Όταν φυτεύεται σε έδαφος χαμηλής ποιότητας, το μόνο που θέλει να κάνει ένα ελαιόδεντρο είναι να ξεφύγει από αυτό το εδαφολογικό περιβάλλον και γι 'αυτό ξοδεύει τόσο μεγάλη ενέργεια στους πολίτιμους καρπούς του. Έτσι τα ελαιόδενδρα βασικά θυσιάζονται για το μεγαλύτερο καλό της επιβίωσής τους. Αυτή η στέρηση αναγκάζει το φυτό να παράγει συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για το καρπό και κατ επέκταση στην παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.
Γιώργος Μπαλατσός ελαιόλαδο Amfora Icons
ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ
Η Κορωνέικη ποικιλία δίνει το καλύτερο ελαιόλαδο? Απάντηση όχι
Μία ποικιλία αν την φυτέψουμε θα μας δώσει το καλύτερο ελαιόλαδο λόγο της ποικιλίας?Απάντηση όχι.Το καλύτερο ελαιόλαδο είναι συνδυασμός ποικιλίας τοποθεσίας και όχι μόνο ποικιλίας.
Υπάρχει νομός στην Ελλάδα που δίνει τα καλύτερα ελαιόλαδα?Απάντηση όχι.Υπάρχουν συγκεκριμένοι ελαιώνες με συγκεκριμένες ποικιλίες που ταίριαξαν σε αυτούς τους ελαιώνες και δίνουν τα καλύτερα ελαιόλαδα λόγο κλίματος,μικροκλίματος,εδάφους κτλ
Στο ταξίδι προς την Ιθάκη δε θα υπάρξουν εμπόδια όπως αυτά που συνάντησε ο Οδυσσέας στο δικό του ταξίδι. Το ταξίδι προς την Ιθάκη δε θα έχει ανυπέρβλητες δυσκολίες, αν ο ταξιδιώτης κρατά τη σκέψη του σε υψηλό επίπεδο, αν δεν ασχολείται με μικροπράγματα και ασήμαντα ζητήματα. Αν ο ταξιδιώτης έχει στο μυαλό του το στόχο του και επιμένει στην πραγματοποίησή του, δεν πρόκειται στην πορεία να βρει μεγάλες δυσκολίες. Πρέπει, όμως, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να προσφέρει στο πνεύμα του, όπως και στο σώμα του, συγκινήσεις υψηλής ποιότητας και όχι να ασχολείται με ανούσιες απολαύσεις. Αν ο ταξιδιώτης φροντίζει να καλύπτει τις πνευματικές του ανάγκες με αξιόλογες αναζητήσεις, θα κατορθώσει να κρατήσει τη σκέψη του καθαρή και δυνατή και θα μπορέσει να συνεχίσει το ταξίδι του χωρίς να χρειάζεται να ανησυχεί για τις όποιες δυσκολίες ενδέχεται να του παρουσιαστούν. Αν ο ταξιδιώτης δε φροντίζει για την πνευματική του καλλιέργεια, δε θα χρειαστούν οι Κύκλωπες για να τερματίσει το ταξίδι του, ένα οποιοδήποτε ασήμαντο εμπόδιο θα είναι αρκετό για να τον βγάλει από την πορεία του.Καβάφης Ιθάκη.
Η ιστοσελίδα αυτή είναι αφιερωμένη με πολυ αγάπη στον πατέρα μου Σάββα στην κόρη μου Σαββίνα και στην γυναίκα μου Ελένη!!!
Σαντορίνη απολιθωμένα φύλλα αγριελιάς 50.000 - 60.000 ετών
http://www.musioelias.gr/el/node/89
Λένε ότι η ελιά εξημερώθηκε και ήρθε στην Ελλάδα από την Συρία,τον Λίβανο και το βόρειο Ισραήλ πριν από 4.500 χρόνια.Στην Ελλάδα όμως υπάρχει η Γεροντολιά της Νάξου που είναι μεγαλύτερη από 4.500 χρόνια.Άρα η ελιά εξημερώθηκε στην Ελλάδα.